Star Trek-serien

Star Trek-serien är en mycket känd amerikansk TV-serie som hade premiär den 8 september 1966. Sedan dess har serien nått enorma framgångar och det har producerats sammanlagt 6 serier, 12 långfilmer och massor av andra efterföljande skapelser. Idag är Star Trek ett varumärke som är känt över hela världen och konceptet har miljontals av fans i alla åldrar och med olika bakgrunder.

Fan-merchandise
Serien och filmerna har fått riktig kulturstatus och varje år tillverkas och säljs det en uppsjö av olika produkter som har koppling till serien. Det rör sig om allt från böcker och tidningar till filmer, kläder, leksaker, actiondockor och mycket, mycket annat. Det hela har utvecklats till en industri med en årlig mångmiljardomsättning. Den starka fanbasen gör att produkterna ständigt är populära och försäljningen och omsättningen ökar hela tiden.Star Trek-serien 2

Vill man trycka upp egna merchandiseprodukter kan man med fördel göra det. Det kan röra sig om allt från nyckelringar till t-shirts och pennor. Dessa kan man sedan dela ut till vänner och bekanta som också är fans till serien. Idéer på vad man kan trycka på sina produkter är till exempel en avbildning av den nu mer klassiska vulcan-hälsningen. Eller kanske bara en bild på Dr Spock eller någon av de andra karaktärerna.

Vulcan-hälsningen
Vulcan-hälsningen är kanske den grej som allra mest förknippas med Star Trek. Hälsningen är en speciell handsignal som används av rasen vulkan i serien och i filmerna. Det speciella är hur man formar handen när man hälsar. Man separerar fingrarna mellan ring och långfinger och skapar en v-liknande form med handen. Denna signal i samband med frasen “Live long and prosper” används både som hälsnings- och avskedssymbol av rasen vulcan. Denna hälsning har blivit standard bland Star Trek-fans och det är inte ovanligt att man ser de så kallade trekkisarna, fans av serien, hälsa på varandra på detta sätt. Det har blivit ett sätt att identifiera sig som anhängare av serien och på så sätt även känna igen andra som delar ens passion för Star Trek och allt som hör till detta varumärke.

wildfire