Kathryn Janeway – en dålig kapten?

Voyagers Kathryn Janeway är en kapten som många trekkies verkar ogilla. Jag tror att den största anledningen inte är misogyni, utan sättet som karaktären är skriven. Janeway spelades av Kate Mulgrew, och det är inget fel på hennes skådespeleri – skulden ligger på Voyagers manusförfattare. Teamet bakom Voyager visste redan från början att det skulle bli svårt att skapa en kvinnlig kapten, då kvinnor måste jobba hårdare än män för att tas på allvar. När de skrev manus till serien så tog de i så hårt de kunde för att Janeway skulle ses som en stark, kompetent kapten – och jag tror att de gick för långt i detta.

Felfri betyder omänsklig

Star Trek har sedan starten på sextiotalet varit en progressiv serie, med gott om karaktärer av olika kön och etniciteter. Några av alla dessa karaktärer kan du se i detta bildspel på Star Trek genom tiderna. Men man gör inget bra för mångfalden när de normbrytande karaktärerna är så dåligt skrivna att de blir ogillade. Voyagers manus kritiserades på många punkter, men Janeway är det tydligaste problemet. Kapten Janeway hade alltid rätt, och hon begick i princip aldrig några misstag – vilket gör henne mindre mänsklig. Hon var också inkonsekvent skriven från avsnitt till avsnitt, vilket fick henne att verka principlös, mindre trovärdig, och mindre verklig. Det är typiska misstag som förstör en karaktär som hade kunnat vara mycket bättre.

Gör om, gör rätt

Det vore synd om Janeways bristande popularitet skulle avskräcka skaparna till framtida Star Trek-serier från att prova en ny kvinnlig kapten. Jag hoppas att kommande inkarnationer av Star Trek kan fortsätta vara progressiva, och att vi en dag får en kvinnlig kapten som är lika intelligent och värdig som kapten Picard. Jag hoppas att om hon bara är en tillräckligt välskriven karaktär kommer de flesta att tycka om henne, och inte avfärda henne av ren misogyni. Det behövs fler kompetenta kvinnliga ledare på tv. Och det skadar inte om hon dessutom kan verka som en förebild och kanske inspirera tjejer att intressera sig för rymden, teknik och naturvetenskap.

wildfire