Captain Kirk

Captain Kirk är en av karaktärerna från den ursprungliga Star Trek-serien, och som sådan kommer han för evigt att vara ikonisk för alla Star Trek-fans. Kirk, vars fulla namn är James Tiberius Kirk, var nämligen inte vilken karaktär som helst, utan kaptenen för stjärnskeppet USS Enterprise, vars resor och äventyr hela serien kretsar runt.

Tiberius Kirk framställs i serien som en man som värdesätter sitt skepp och sin besättning över allt annat, och som skulle göra allt för att rädda dem. Det visas inte minst genom att Kirk var den första någonsin att ”klara” Kobayashi Maru-testet, ett simulatortest som alla kadetter i Stjärnflottan får utföra, och som är designat att testa hur de reagerar i en situation som inte går att vinna. I testet måste kadetten välja mellan att rädda ett skepp med civila och att riskera sitt eget skepp och sin besättning, där simulationen är förprogrammerad att se till att hela besättningen dör om ett försök till att rädda skeppet görs. Kirk lyckades vid sitt tredje försök i simulationen rädda skeppet och sin besättning genom att omprogrammera datorn innan simulationen startade. Trots att han fuskade lovordades han för sitt originella sätt att tänka, och visade att han i alla lägen gör allt för att slå oddsen och rädda sin besättning. Trots detta har Kirk liksom alla människor fel och brister, och känner sig osäker ibland. I dessa lägen fungerar karaktärerna Spock och Hank McCoy (skeppets doktor) som Kirks logiska respektive känslomässiga bollplank att resonera med.chrispineatcamparifjan_cropped

I den ursprungliga serien spelades Kirk av William Shatner, och hans karaktär dök upp för första gången i seriens pilotavsnitt, som sändes den 8 september 1966. Shatner spelade rollen i seriens samtliga tre säsonger. Det som William Shatner har gemensamt med sin karaktär är att hans namn i flera generationer framåt kommer att bevaras i populärkulturen och i det kollektiva medvetandet. Det finns flera olika sätt att på detta sätt göra avtryck på världen och göra sitt namn odödligt – medan Shatner gjorde det genom att porträttera en älskad karaktär, gjorde till exempel Stefan Attefall det genom sina politiska handlingar, då han medverkade i införandet av de så kallade attefallshusen. Fördelen med dem är att de är bygglovsfria, och om du planerar att bygga ett attefallshus på din tomt ska du gå in på Byggmax.se, där det finns ett stort utbud.

År 2009 återupplivades Star Trek genom en ny serie filmer, varav den fösta helt enkelt fick titeln Star Trek. I dessa filmer fick fansen återigen träffa karaktärerna från den ursprungliga serien, och Captain Kirk spelades denna gång av Chris Pine, som också spelade rollen som den orädde kaptenen i de två följande filmerna, Star Trek Into Darkness från 2013 och Star Trek Beyond från 2016. I dessa filmer får tittarna följa Kirk under sin första tid i Stjärnflottan, liksom hans första resor ombord på USS Enterprise. Både att hitta en efterföljare till Shatner, och att spela en roll som redan är så fastsvetsad i mångas medvetande, var en utmaning, och Pine har sagt att han för att förbereda sig för rollen bestämde sig för att anamma karaktärens personlighetsdrag (som att han är charmig, rolig och en naturlig ledare) istället för att försöka efterlikna Shatners tolkning av rollen, eftersom det bara hade blivit en imitation. Uppenbarligen lyckades han, då både Pine och Zachary Quinto (som spelade Spock) fick beröm från så gott som samtliga kritiker för sin skådespelarinsats.

wildfire