Captain Kirk

Det är glada tider för alla Star Trek-fans! Nästa år kan ytterligare en prequel till original-serien börja sändas och historien om Captain Kirk, Spock och Leonard verkar aldrig sluta intressera fansen. Serien hade premiär redan 1966 och har sedan dess fått totalt fem ytterligare serie-fortsättningar och inte mindre än 13 Star Trek-filmer har gjorts. En av seriens huvudkaraktärer är just kaptenen på USS Enterprise, James T. Kirk, som ursprungligen spelades av William Shatner. Skådespelaren trodde inte att Star Trek skulle bli någon succé och var knappt förberedd på att spela rollen ända fram till 1994.

Historien om Captain Kirk

James T. Kirk är seriens bärande karaktär och den som mest av handlingen kretsar kring. Som kapten på skeppet USS Enterprise som ingår i Starfleets flotta är hans uppdrag att ta besättningen “where no man has gone before”, som är ett återkommande uttryck. Kirk håller sig med sina två rådgivare, Spock och Doktor Leonard McCoy. Bortsett från det har han inga seriösa relationer under hela seriens gång. Måste han välja mellan någon av sina romantiska eskapader och sitt jobb så vinner alltid skeppet. Star Trek firade 50 år i år, och den nu äldre Shatner har ersatts av Chris Pine sedan 2009.

Kirk som idealhjälten

Captain Kirk har genom alla åren genomgått ändringar i sin personlighet. Han var redan under sin skoltid ämnad att göra karriär inom Starfleet och är en av sin generations bästa piloter. Hans trogna följeslagare och det faktum att han alltid väljer plikten, jobbet, framför kärleken gör honom till en idealisk amerikansk hjälte. Beredd att ta tuffa beslut som inte alltid uppskattas av sina överordnade, står han ofta vinnande efter konflikten. Den enda gången som Kirk visar någon slags svaghet så är det bara inför sina vänner, Spock och McCoy, och resten av tiden är han den bestämde, starke ledare som USS Enterprise behöver.

wildfire